Kategorijos
Disbiozė dažnai lieka nepastebėta. Kaip ją atpažinti ir kodėl postbiotikai nepaprastai svarbūs ją sprendžiant?
Vis daugiau sveikatos specialistų žarnyną laiko ne tik virškinimo, bet ir viso organizmo sveikatos pagrindu. Stresas, greitas gyvenimo tempas, nesubalansuota mityba – šie kasdieniai veiksniai gali išbalansuoti žarnyno mikrobiotą, kuri tiesiogiai veikia ne tik virškinimą, bet ir imunitetą, emocinę savijautą bei odos būklę.
Mikrobiotos disbalansas ilgainiui gali paveikti daugelį organizmo funkcijų ir sukelti įvairius sveikatos sutrikimus. Dėl šios priežasties sveikatos specialistai vis aktyviau ieško būdų ją palaikyti ir stiprinti. Vienas iš pažangiausių sprendimų – postbiotikai. Skirtingai nuo probiotikų ir prebiotikų, postbiotikai pradeda veikti iš karto, o jų nauda jau yra pagrįsta moksliniais tyrimais.
Kas yra postbiotikai?
Postbiotikai – tai biologiškai aktyvios medžiagos, kurios susidaro mūsų žarnyne, kai probiotikai fermentuoja maistines medžiagas. Kitaip tariant, tai „metabolizmo produktai“, kurias gamina mūsų žarnyne esantys mikroorganizmai. Nors postbiotikai nėra gyvi organizmai, jų poveikis mūsų organizmui yra itin svarbus: jie padeda kovoti su patogeninėmis bakterijomis, reguliuoja uždegiminius procesus, stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą. Naujausi tyrimai taip pat rodo, kad postbiotikai turi teigiamą poveikį emocinei sveikatai, padeda kovoti su stresu ir nerimu.
Kodėl vien tik probiotikų nepakanka?
Nors probiotikai dažnai vadinami sveikos žarnyno mikrobiotos pagrindu, vien jų nepakanka ilgalaikiam poveikiui pasiekti. „Gerosios bakterijos“ negali veikti efektyviai be prebiotikų – jų „maisto“. Tačiau net ir tada, kai probiotikai yra aprūpinami tinkama mityba, organizmui būtini postbiotikai – vertingi junginiai, kuriuos gamina šios bakterijos. Postbiotikai atlieka svarbiausią vaidmenį – palaiko virškinimą, stiprina imunitetą ir padeda reguliuoti uždegiminius procesus. Kadangi postbiotikuose nėra gyvų mikroorganizmų, jie lengvai pasisavinami ir tinka platesniam vartotojų ratui, įskaitant žmones su jautria imunine sistema.
Kaip atpažinti, kad žarnynui reikia pagalbos?
Mikrobiotos disbalansas gali pasireikšti įvairiais simptomais: virškinimo sutrikimais (pilvo pūtimas, viduriavimas), nuolatiniu nuovargiu, miego problemomis, odos pablogėjimu ar net nuotaikų svyravimais, nerimu ir depresijos požymiais. Šie simptomai dažnai siejami su stresu ar netinkama mityba, tačiau vis dažniau pastebima, kad jų priežastys gali slypėti žarnyne.
Kai „gerosios“ bakterijos nusilpsta, o „blogosios“ bakterijos ima dominuoti, atsiranda mikrobiotos disbalansas, vadinamas disbakterioze. Ši būklė gali paveikti viso organizmo sveikatą – nuo imuninės apsaugos iki emocinės būsenos.
Kaip rūpintis žarnyno sveikata?
Žarnyno sveikatai didelę įtaką daro kasdieniai mūsų pasirinkimai. Perdirbtas maistas, baltų miltų gaminiai, cukrus, riebi ir kepta mėsa, per daug sūrus maistas, alkoholis bei rūkymas – visa tai gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotą. O kai žarnynas išsiderina, tai gali neigiamai paveikti ir bendrą savijautą.
Norint palaikyti sveiką mikrobiotą, svarbu į mitybą įtraukti daugiau fermentuotų produktų – tokių kaip jogurtas, kefyras, raugintos daržovės, taip pat skaidulų, pilno grūdo gaminių ir įvairių augalinių šaltinių. Tačiau ne kiekvienas geba į kasdienį mitybos racioną įtraukti šiuos produktus, o juo labiau – kelias skirtingas rūšis.
Vis dėlto šiuolaikinis gyvenimo tempas ne visada leidžia maitintis idealiai. Tokiais atvejais naudingi maisto papildai, kuriuose gausu ne tik probiotikų, bet ir jų „maisto“ – prebiotikų, taip pat postbiotikų, kurie gali padėti palaikyti žarnyno funkciją ir mikrobiotos pusiausvyrą. Šis derinys gali prisidėti prie geresnės savijautos ir bendros organizmo būklės.
Probiotikų vartojimas
Kartais, pradėjus vartoti maistines skaidulas su gerosiomis bakterijomis, gali pasireikšti laikinas pilvo pūtimas. Tai yra natūrali organizmo reakcija, kuri su laiku praeina. Jeigu pastebėsite tokį reiškinį, rekomenduojama pradėti vartoti papildus palaipsniui, mažinant dozes ir pamažu didinant jų kiekį pagal rekomendacijas.
Kas yra Fibriotics®?
Fibriotics® – tai unikalus fermentuotas 36 vaisių ir daržovių mišinys, kuriame gausu postbiotikų. Produkte gausu biologiškai aktyvių medžiagų, kurios susidaro specialaus fermentacijos proceso metu.
Fermentacija vyksta kontroliuojamomis sąlygomis bioreaktoriuose, kur užtikrinama optimali temperatūra, drėgmė ir maistinių medžiagų prieinamumas. Jos metu gyvos Lacto ir Bifido bakterijos skaido vaisių ir daržovių skaidulas, o šio proceso metu susidaro postbiotikai – veikliosios medžiagos, dar vadinamos metabolitais.
Išgrynintos veikliosios medžiagos tampa pagrindine Fibriotics® sudedamąja dalimi. Šis pažangus derinys – skaidulos, gyvosios ir gerosios bakterijos – padeda atkurti žarnyno mikrobiotos pusiausvyrą ir stiprina bendrą organizmo gerovę.